εύμολπος

Μυθολογικό πρόσωπο. Θεωρείται ο ιδρυτής των Ελευσίνιων μυστηρίων. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Χιόνη, κόρη του Βορέα, θεού του ομώνυμου ανέμου, απέκτησε από τον Ποσειδώνα τον Ε. Επειδή όμως φοβήθηκε να το αποκαλύψει στον πατέρα της, πέταξε το παιδί στη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας όμως έσωσε το μωρό και το έδωσε σε μία από τις κόρες του, στην Αιθιοπία, να το αναθρέψει. Όταν μεγάλωσε ο Ε., κατέφυγε στη Θράκη, στον βασιλιά Τεγγύριο, και από εκεί στην Ελευσίνα. Μετά τον θάνατο του Τεγγύριου, επέστρεψε στη Θράκη ως βασιλιάς. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Ελευσίνας, οι Ελευσίνιοι ζήτησαν τη βοήθεια του Ε. Αυτός, επικεφαλής φυλών του βορρά, εισέβαλε στην Αττική, με την πρόφαση ότι η χώρα ανήκε στον πατέρα του, Ποσειδώνα. Στον πόλεμο σκοτώθηκε και, σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία, τον θάνατό του εκδικήθηκε ο ίδιος ο Ποσειδώνας. Μετά τη μάχη οι Ελευσίνιοι υποτάχθηκαν στους Αθηναίους, με τον όρο να γιορτάζουν τα μυστήρια. Αυτό έγινε γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ε. ήταν ένας από τους αρχηγούς της Ελευσίνας, στον οποίο η ίδια η θεά Δήμητρα είχε διδάξει τις ιερές τελετές. Η θρακική όμως καταγωγή του ιδρυτή των Ελευσίνιων μυστηρίων δημιούργησε δυσκολίες, γιατί είναι αδύνατον ένας ξένος να θεωρηθεί ιδρυτής των μυστηρίων. Έτσι πλάστηκε ο μύθος ότι άλλος είναι ο ιδρυτής των μυστηρίων και ο αρχηγός του γένους των Ευμολπιδών. Είναι πιθανόν, ο Ε., που σημαίνει καλός τραγουδιστής, να ήταν ένα επίθετο, ένας τελετουργικός χαρακτηρισμός που έπαιρνε ο ιερέας των Ελευσίνιων μυστηρίων μαζί με το αξίωμά του. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Ε. και ο γιος του, Ίσμαρος, τάφηκαν στην Αθήνα. Αναφέρεται όμως και στην Ελευσίνα τάφος του Ε. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ε. εξάγνισε τον Ηρακλή από τον φόνο των Κενταύρων. Επίσης, τον έμαθε να τραγουδά και να παίζει κιθάρα στη γιορτή της Δήμητρας. Παράλληλα, στον Ε. αποδίδεται η εφεύρεση της καλλιέργειας του αμπελιού και των δέντρων.
* * *
εὔμολπος, -ον (Α)
1. αυτός που τραγουδάει γλυκά και μελωδικά
2. αυτός που τραγουδιέται μελωδικά, ο γεμάτος αρμονία
3. και ως κύριο όνομα Εὔμολπος.
[ΕΤΥΜΟΛ. < ευ + μολπή (< μέλπω)].

Dictionary of Greek. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Εὔμολπος — sweetly singing masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • εὔμολπος — sweetly singing masc/fem nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • εὔμολπον — εὔμολπος sweetly singing masc/fem acc sg εὔμολπος sweetly singing neut nom/voc/acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Евмолп — (Εΰμολπος) элевзинский герой из мифического народа фракийцев (которых надо отличать от фракийцев исторических), воин, певец и жрец Деметры. Е. считался сыном Диониса и Хионы, дочери Борея, основателем елевзинских таинств (см.), вместе с дочерьми… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Εὐμόλποιο — Εὔμολπος sweetly singing masc gen sg (epic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • εὐμόλποιο — εὔμολπος sweetly singing masc/fem/neut gen sg (epic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Εὐμόλποις — Εὔμολπος sweetly singing masc dat pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • εὐμόλποις — εὔμολπος sweetly singing masc/fem/neut dat pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Εὐμόλπου — Εὔμολπος sweetly singing masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • εὐμόλπου — εὔμολπος sweetly singing masc/fem/neut gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.